Chleb vs zdrowe odżywianie. Czy warto go eliminować?

Podziel się tym wpisem

 

Dziewczyny jak już wielokrotnie pisałam, aby chudnąć trzeba jeść. Dobrze zbilansowana dieta to 70% sukcesu. Zarówno węglowodany jak i tłuszcze są niezbędne w prawidłowym odżywianiu. Dlatego eliminowanie ich z jadłospisu lub nieprawidłowe ograniczanie negatywnie wpływa na cały proces chudnięcia.

W naszym kraju jedzenie chleba jest bardzo popularne. Gości on na naszych stołach przy wielu okazjach. Szybkie kanapki „na drogę”, grzanki do zupy i wiele innych zastosowań sprawia, że ciężko z niego zrezygnować.

Zwykle zaczynając się odchudzać przestajecie jeść chleb. Powszechna opinia o tym, że jest bardzo tuczący i niezdrowy sprawia, że jemy go w ukryciu, albo z wyrzutami sumienia. 🙂

Dlatego w obronie dobrego imienia chleba postanowiłam przygotować dla Was przepis. Chleb bez ulepszaczy, to prawdziwy skarb i nie ma potrzeby eliminowania go z diety. Chleb jest nie tylko bogatym źródłem węglowodanów, ale także zawiera dużo błonnika i witamin z grupy B. Jeśli masz czas i ochotę zrobić go sama, oto przepis dla Ciebie. Jeśli jednak nie masz czasu na takie „ekscesy”, nie martw się, w Polsce poziom piekarnictwa jest bardzo wysoki. Wystarczy przeczytać etykiety i wybrać to co najlepsze!

 

W pierwszej kolejności trzeba przygotować zakwas. Niestety to dość długi proces, ale na szczęście jednorazowy. Można też skorzystać z uprzejmości koleżanki, która już taki zakwas ma. 🙂

Jeśli nie macie gdzie „zdobyć” zakwasu, oto przepis:

Dzień 1

Do litrowego słoika wsypujesz 3 łyżki mąki żytniej typ 2000 i wlewasz 3-4 łyżki zagotowanej ciepłej wody, przykrywasz ściereczką i zostawiasz;

Dzień 2

Ujmij połowę pulpy (wyrzuć) i znowu wsyp 3 łyżki mąki żytniej i dodaj 3 łyżki przegotowanej wody;

Dzień 3,4,5

Powtarzamy czynność z dnia 2;

Dzień 6

Zakwas jest gotowy, można piec chleb – przepis poniżej;

 

CHLEB PSZENNO – ŻYTNI PRZEPIS CIOCI KAMILI 🙂

  • -1 szklanka mąki pszennej typ 800 lub 850
  • -1,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
  • -1/2 szklanki płatków owsianych
  • -1 łyżeczka soli
  • – garstka pestek słonecznika
  • – garstka pestek dyni
  • – garstka siemienia lnianego budwigowego
  • – garstka siemienia lnianego brązowego

 

Suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy zwykłą drewnianą łyżką. Dodajemy aktywny zakwas i dolewamy około 1 lub 1,5 szklanki ciepłej wody. Mieszamy do uzyskania gęstej masy, tak żeby łyżka stała w pionie jak ją puścimy 🙂

Chleba żytniego nie trzeba wyrabiać. Wystarczy, jak zamieszasz go przez 3 minutki i gotowe.

Ważna wskazówka:

Żeby nie robić nowego zakwasu, z wymieszanej masy odkładamy 4 czubate łyżki do słoika. Zakręcamy i odstawiamy na około 8 godzin. Po tym czasie nasz nowy zakwas, wstawiamy do lodówki i przez kolejne 14 dni jest aktywny i gotowy do kolejnego użycia.

 

Resztę pulpy przekładamy do keksówki posmarowanej olejem kokosowym, oliwą z oliwek bądź masłem. Odstawiamy na około 8 godzin do wyrośnięcia, najlepiej w miejsce, gdzie nie wieje.

Polecam robić chleb wieczorem, żeby wyrósł spokojnie przez noc.

Rano wstawiamy do nagrzanego („góra/dół”) do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez 1,5 godziny. Chleb wyjmujemy z formy i kładziemy na kratkę w piekarniku (nie na blachę, żeby nie zaparował) i zostawiamy w wyłączonym, uchylonym, ale nadal ciepłym piekarniku, przynajmniej na godzinkę lub dłużej, żeby chleb się odrobinę wystudził i wysuszył w środku. W odróżnieniu od tradycyjnego drożdżowego pieczywa wypieki na zakwasie są przez jakiś czas wilgotne w środku.

CHLEB SAMO ZIARNO

  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g siemienia lnianego (nie mielonego)
  • 100 g orzechów laskowych, migdałów
  • 140 g płatków górskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 350 mln wody

 

Wszystkie suche składniki wymieszać drewnianą łyżką. Dodać składniki mokre i wymieszać do jednolitej masy 🙂

Małą foremkę 25cm x 10cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę do formy i odstawić na 2- 3h. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Następnie wyciągnąć z formy i zostawić w wyłączonym piekarniku na kolejne 10-15 minut.

Smaczenego 🙂

A jeśli masz ochotę na coś słodkiego zapraszam tutaj 🙂

 

Więcej wpisów

Twój koszyk
Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 element Koszyk