Jeśli chodzi za Tobą coś słodkiego, machnij szybkie czekoladowe ciasto z bananami.
Fit wersja jest bezmleczna i bezglutenowa. Wszyscy je uwielbiają: i młodzi i starsi!
Składniki:
– 100 g gorzkiej czekolady (zazwyczaj to jest 1 tabliczka),
– 2 dojrzałe banany (najlepiej bardzo miękkie)
– 2 jajka
– pół szklanki mleka kokosowego bez cukru
– 3 łyżki cukru kokosowego (chyba że lubisz bardzo słodkie, to możesz dać więcej)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mleko kokosowe rozpuścić w rondelku do jednolitej masy i kiedy jest gorące dodać do niego pokruszoną czekoladę. Rozpuścić na jednolitą masę ciągle mieszając.
Banany ubić widelcem na gładkie puree – jeśli są odpowiednio miękkie nie powinno być z tym problemu. Wbić jajka i dodać wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać, aby masa była jednolita (można sobie pomóc blenderem). Jeśli lubisz mocno czekoladowy smak i nie przeszkadza Ci goryczka, możesz jeszcze dodać kakao – wg uznania.
Foremkę (ok. 30 x 20 cm) wyłożyć papierem i wylać masę: powinna się równomiernie rozlać.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 – 30 minut.
Czekoladowe ciasto z bananami ma jeszcze jedną zaletę: jest tak intensywne i sycące, że po prostu nie da się go zjeść za dużo!