Daktylowe fit kulki z orzechami

0
Choco balls with chopped almonds and grated coconut.

Daktylowe fit kulki z orzechami czyli mega prosty przepis na słodki i zdrowy deser! Jak zawsze możesz zmieniać i próbować innych składników: na przykład dodaj inne orzechy (Twoje ulubione) albo sypnij przyprawami (cynamon, kardamon, suszony imbir…)

Składniki:

300g daktyli

0,5 szklanki migdałów i orzechów makadamia lub brazylijskich

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)

1 łyżka oleju kokosowego

Do dekoracji:

2 łyżki gorzkiego kakao

2 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki kruszonych orzechów (tych samych, które użyjesz wcześniej)

Wykonanie

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, aby były tylko przykryte wodą. Po około pół godziny odcedzamy, płuczemy i zostawiamy na kilka minut do wyschnięcia na sitku. Ważne: nie próbuj pominąć namaczania daktyli, bo możesz spalić mikser!
  2. Płatki migdałowe i orzechy wsypujemy na rozgrzaną, suchą patelnię prażymy często mieszając (uwaga, bo lubią się niepostrzeżenie przypalić).
  3. Daktyle, uprażone orzechy, olej i siemię lniane miksujemy na masę, która nie jest zupełnie gładka: dobrze jest gdy orzechy są wyczuwalne. Z gotowej masy robimy w dłoniach kulki. Jeśli chcemy urozmaicić wygląd i smak kulek możemy je obtoczyć tak, aby część była w kakao, część w wiórkach kokosowych a część w kruszonych orzechach.
  4. Przed podaniem można schłodzić w lodówce, wtedy są twardsze.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz
Proszę podaj swoje imię tutaj