Fit sernik i brownie.

Podziel się tym wpisem

Dwa lekkie przepisy na pyszne świąteczne smakołyki, które niekoniecznie od razu idą w boczki 😉 Lubię bardzo oba te ciasta, chociaż każde z innego powodu. Sernik jest wilgotny i nie za słodki, ale za to bardzo sycący, więc nawet nie ma szans zjeść go za dużo i potem żałować. Brownie natomiast jest cudownie aksamitne, dzięki temu że zrobione z dodatkiem bananów. Spróbujcie i zajadajcie bez poczucia winy!

Sernik.

Składniki:

  • 1000 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (uwaga: żadne wiaderka, tylko prawdziwy biały ser)
  • 200 g masła (82%)
  • 150 g ksylitolu
  • 4 duże jajka (lub 5 małych), oddzielnie białka i żółtka
  • 1 x budyń waniliowy
  • Mielona wanilia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia /można pominąć/

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, wanilię i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać budyń, proszek do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie i powoli wmieszać do masy serowej – ręcznie. Przełożyć do formy.

Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok. 25 cm, przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem można oprószyć mielonym cynamonem lub mieszanką przypraw korzennych.

Brownie z bananami.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (może tez być gryczana)
  • 3 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 łyżki kakao 70%
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść wszystkie składniki w misce z wyjątkiem czekolady i płatków kokosowych. Zmiksuj razem. Następnie przełóż masę do prostokątnej formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia . Piecz przez 40 minut. Wyjmij, po ostygnięciu udekoruj wg uznania – można dodać płatki migdałowe pod koniec pieczenia, posypując nimi ciasto z góry. Wyśmienicie smakuje też z powidłami śliwkowymi lub konfiturą z czarnej porzeczki.

Polecam także: Dietetyczny jabłecznik z kaszy jaglanej

Więcej wpisów

Twój koszyk
Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk