Dwa lekkie przepisy na pyszne świąteczne smakołyki, które niekoniecznie od razu idą w boczki 😉 Lubię bardzo oba te ciasta, chociaż każde z innego powodu. Sernik jest wilgotny i nie za słodki, ale za to bardzo sycący, więc nawet nie ma szans zjeść go za dużo i potem żałować. Brownie natomiast jest cudownie aksamitne, dzięki temu że zrobione z dodatkiem bananów. Spróbujcie i zajadajcie bez poczucia winy!
Sernik.
Składniki:
- 1000 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (uwaga: żadne wiaderka, tylko prawdziwy biały ser)
- 200 g masła (82%)
- 150 g ksylitolu
- 4 duże jajka (lub 5 małych), oddzielnie białka i żółtka
- 1 x budyń waniliowy
- Mielona wanilia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia /można pominąć/
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, wanilię i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać budyń, proszek do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie i powoli wmieszać do masy serowej – ręcznie. Przełożyć do formy.
Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok. 25 cm, przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem można oprószyć mielonym cynamonem lub mieszanką przypraw korzennych.
Brownie z bananami.
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (może tez być gryczana)
- 3 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki miodu
- 2 łyżki kakao 70%
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki cynamonu
- 50 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść wszystkie składniki w misce z wyjątkiem czekolady i płatków kokosowych. Zmiksuj razem. Następnie przełóż masę do prostokątnej formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia . Piecz przez 40 minut. Wyjmij, po ostygnięciu udekoruj wg uznania – można dodać płatki migdałowe pod koniec pieczenia, posypując nimi ciasto z góry. Wyśmienicie smakuje też z powidłami śliwkowymi lub konfiturą z czarnej porzeczki.
Polecam także: Dietetyczny jabłecznik z kaszy jaglanej