Jaglane kaszotto z chili

0

Kiedy zimno i ponuro za oknem, a pogoda nas zupełnie nie rozpieszcza, trzeba szczególnie dbać o zdrowe odżywianie. Super posiłkiem na takie dni jest rozgrzewające jaglane kaszotto z chili! Kaszotto można oczywiście zrobić z różnych rodzajów kasz, ale to konkretne proponuję z jaglanką. Kasza jaglana potrzebuje mocnego smaku w parze, a tu chili i czosnek dobrze jej robią.

Składniki:

kasza jaglana – 1 szklanka
papryczka chili świeża – 1 sztuka (lub suszona lub w proszku: wówczas szczypta, dwie; do smaku)
czosnek – 4 ząbki
tymianek (najlepiej świeży) – łyżeczka
cukinia – 1 mała
bakłażan – 1 mały
papryka – 1 sztuka (kolor dowolny)
cebula – 1 sztuka
oliwa
sól

Przygotowanie:

Bakłażana umyj, pokrój w plastry, posól, zalej woda i odstaw na ok. 30 minut.
Cebulę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Świeżą papryczkę chili wymyj, usuń gniazdo nasion i ogonek, pokrój w cieniutkie paseczki (i wymyj potem od razu ręce, żebyś np.: niechcący nie zatarła oka, bo strasznie szczypie). Do rondla nalej łyżkę – dwie oliwy, rozgrzej. Wrzuć cebulę, tymianek, pokrojoną papryczkę chili i przeciśnij przez praskę czosnku. Zamieszaj aby zapachniało, podduś przez chwilę aż cebula się zeszkli. Odstaw rondel. Połowę zawartości przełóż do osobnego garnka. Kaszę jaglaną wypłucz i dorzuć do garnka (w którym jest połowa cebuli z przyprawami). Lekko posól i zalej gorącą wodą (1/3 kaszy + 2/3 wody). Gotuj pod przykryciem do miękkości – czyli około 30 minut, mieszając od czasu do czasu i sprawdzając czy jest wystarczająco wody (ew. dolej)
Paprykę umyj i usuń nasionka, cukinię tylko umyj. Bakłażana odsącz. Warzywa pokrój w średniej wielkości kostkę. Ponownie nastaw rondel (z połową cebuli z przyprawami) na gaz i rozgrzej go. Najpierw wrzuć bakłażana, chwilę duś, potem dorzuć paprykę i po kolejnych kilku minutach cukinię. Spróbuj, czy nie jest za mało słone i ewentualnie dopraw. Jarzyny powinny być miękkie, ale nie rozpadać się (z wyjątkiem cebuli, która może być bardzo miękka). Kaszę odcedź i wymieszaj z gorącymi warzywami. Podawaj parujące i pachnące.

PS. To danie świetnie się sprawdzi również na zimno jako przekąska w pracy lub nawet lunch!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz
Proszę podaj swoje imię tutaj