Zielona pietruszka czyli natka zazwyczaj budzi dwie reakcje. Albo ktoś ją uwielbia albo nie znosi. Mało jest osób, które obojętnie przechodzą nad jej smakiem. Ja pietruszkę uwielbiam i za smak i za jej fenomenalne właściwości odżywcze. Ponadto włącza mi się lokalny patriotyzm: wszyscy się zachwycają świeżą kolendrą, a o pietruszce się zapomina. Skandal jakiś! Ta zielenina jest ze mną od zawsze. I bardzo postaram się zachęcić Was do częstszego jej używania.
BOGATE WNĘTRZE
Jak każde zielone warzywo ma mnóstwo witaminy C i magnezu. Utarło się, że najwięcej witaminy C mają owoce cytrusowe. A tu figę: nasza zielona pietruszka zwycięża ten ranking. Witamina C jest niezwykle ważna nie tylko ze względu na odporność, ale również dla naszej cery. Magnez koi nerwy, a jego niedobory bywają groźne w skutkach. Dla osób aktywnych fizycznie bardzo niefajne są skurcze, które często bywają wynikiem braku magnezu. Zwłaszcza kiedy lubimy pić kawę: a wiadomo że lubimy. To kolejny powód, żeby w diecie sięgnąć po pietruszkę. Następny ogromny atut pietruszki ma kolor zielony i nazywa się chlorofil. Bo chlorofil bardzo pomaga w procesach oczyszczania organizmu. Ponadto ma działanie przeciwutleniające, co dla urody też ma duże znaczenie. Generalnie w medycynie naturalnej pietruszka często pojawia się jako element diety wzmacniającej organizm, w okresie regeneracji czy rekonwalescencji, więc siła jest w pietruszce!
PRZEBOJE Z PIETRUSZKĄ
Mam trzy super ulubione pietruszkowe przepisy, z którymi się z Wami chętnie podzielę. Są przebojami nigdy nie tracącymi popularności. Numer jeden to risotto z pietruszką i kurkami. Można je zrobić w wersji fit, ale czasem rodzinnie gotuję wersję pełnokaloryczną. No co tu dużo mówić, zajadamy się tak, że aż nam się uszy trzęsą. Drugi przepis to prosty, łatwy i super zdrowy power-drink z pietruszką. I trzecia pychota: pesto z pietruszki. Mniam!
Risotto z kurkami i zieloną pietruszką
- Ryż (w wersji fit: brązowy) ok. 1 szklanka suchego.
- Cebula – 1 szt.
- Kurki – ok. 0,5 kg
- Zielona pietruszka – jeden duży pęczek
- Oliwa
- Sól, pieprz
- Mały kubek jogurtu naturalnego
- lub Mascarpone i/lub ser Gorgonzola (tylko dla odważnych) – ilości wg uznania.
Ryż porządnie wypłucz (minimum trzy razy), zalej dwiema szklankami lekko posolonej wody i gotuj na małym ogniu aż będzie zupełnie miękki. Ryż do risotto musi być bardzo miękki. W międzyczasie obierz i pokrój w drobna kostkę cebulę. Wypłucz porządnie kurki i pokrój w dość duże kawałki. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Na gorącą oliwę wrzuć cebulę, zarumień, przełóż do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż grzyby, następnie zalej odrobiną wody i podduś, aż będą miękkie. Ryż odcedź a następnie wymieszaj go z jogurtem, cebulką, kurkami i natką pietruszki, dopraw sola i pieprzem do smaku. Risotto powinno mieć gęstą konsystencję. Gotowe! Jeśli jesteś gotowa na ryzyko większej ilości kalorii dla przyjemności kubków smakowych jogurt zamień z mascarpone i/lub serem Gorgonzola.
Power-drink z pietruszką
- Spory pęczek pietruszki (albo dwa)
- Zielony ogórek
- Cytryna
- Łyżka miodu
- Woda
Pietruszkę, ogórka i cytrynę umyj dokładnie. Pietruszkę porwij i wrzuć do pojemnika. Dołóż grubo pokrojonego ogórka i wyciśnięty sok z cytryny oraz łyżkę miodu. Dolej pół szklanki wody i dokładnie zblenduj. Wody możesz dolać ile chcesz, do konsystencji którą lubisz. Idealny na rano!
Pesto z pietruszki
- Spory pęczek pietruszki
- Dwie garści prażonych pestek słonecznika (mogą być też nie uprażone)
- Olej z awokado lub orzechów włoskich (nadają wspaniały smak – ale możesz je zastąpić również zwykłą oliwą) – 3 łyżki stołowe
- Sól do smaku
- Woda do konsystencji
Pietruszkę umyj i porwij. Wszystkie składniki wrzuć do pojemnika i zblenduj dodając odrobinę wody do pożądanej konsystencji. Wspaniale smakuje do chleba zamiast masła z wędliną lub też do razowego makaronu.