Jaśnie wielmożna pietruszka

Podziel się tym wpisem

Zielona pietruszka czyli natka zazwyczaj budzi dwie reakcje. Albo ktoś ją uwielbia albo nie znosi. Mało jest osób, które obojętnie przechodzą nad jej smakiem. Ja pietruszkę uwielbiam i za smak i za jej fenomenalne właściwości odżywcze. Ponadto włącza mi się lokalny patriotyzm: wszyscy się zachwycają świeżą kolendrą, a o pietruszce się zapomina. Skandal jakiś! Ta zielenina jest ze mną od zawsze. I bardzo postaram się zachęcić Was do częstszego jej używania.

BOGATE WNĘTRZE

Jak każde zielone warzywo ma mnóstwo witaminy C i magnezu. Utarło się, że najwięcej witaminy C mają owoce cytrusowe. A tu figę: nasza zielona pietruszka zwycięża ten ranking. Witamina C jest niezwykle ważna nie tylko ze względu na odporność, ale również dla naszej cery. Magnez koi nerwy, a jego niedobory bywają groźne w skutkach. Dla osób aktywnych fizycznie bardzo niefajne są skurcze, które często bywają wynikiem braku magnezu. Zwłaszcza kiedy lubimy pić kawę: a wiadomo że lubimy. To kolejny powód, żeby w diecie sięgnąć po pietruszkę. Następny ogromny atut pietruszki ma kolor zielony i nazywa się chlorofil. Bo chlorofil bardzo pomaga w procesach oczyszczania organizmu. Ponadto ma działanie przeciwutleniające, co dla urody też ma duże znaczenie. Generalnie w medycynie naturalnej pietruszka często pojawia się jako element diety wzmacniającej organizm, w okresie regeneracji czy rekonwalescencji, więc siła jest w pietruszce!

PRZEBOJE Z PIETRUSZKĄ

Mam trzy super ulubione pietruszkowe przepisy, z którymi się z Wami chętnie podzielę. Są przebojami nigdy nie tracącymi popularności. Numer jeden to risotto z pietruszką i kurkami. Można je zrobić w wersji fit, ale czasem rodzinnie gotuję wersję pełnokaloryczną. No co tu dużo mówić, zajadamy się tak, że aż nam się uszy trzęsą. Drugi przepis to prosty, łatwy i super zdrowy power-drink z pietruszką. I trzecia pychota: pesto z pietruszki. Mniam!

 Risotto z kurkami i zieloną pietruszką

  • Ryż (w wersji fit: brązowy) ok. 1 szklanka suchego.
  • Cebula – 1 szt.
  • Kurki – ok. 0,5 kg
  • Zielona pietruszka – jeden duży pęczek
  • Oliwa
  • Sól, pieprz
  • Mały kubek jogurtu naturalnego
  • lub Mascarpone i/lub ser Gorgonzola (tylko dla odważnych) – ilości wg uznania.

Ryż porządnie wypłucz (minimum trzy razy), zalej dwiema szklankami lekko posolonej wody i gotuj na małym ogniu aż będzie zupełnie miękki. Ryż do risotto musi być bardzo miękki. W międzyczasie obierz i pokrój w drobna kostkę cebulę. Wypłucz porządnie kurki i pokrój w dość duże kawałki. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Na gorącą oliwę wrzuć cebulę, zarumień, przełóż do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż grzyby, następnie zalej odrobiną wody i podduś, aż będą miękkie. Ryż odcedź a następnie wymieszaj go z jogurtem, cebulką, kurkami i natką pietruszki, dopraw sola i pieprzem do smaku. Risotto powinno mieć gęstą konsystencję. Gotowe! Jeśli jesteś gotowa na ryzyko większej ilości kalorii dla przyjemności kubków smakowych jogurt zamień z mascarpone i/lub serem Gorgonzola.

Power-drink z pietruszką

  • Spory pęczek pietruszki (albo dwa)
  • Zielony ogórek
  • Cytryna
  • Łyżka miodu
  • Woda

Pietruszkę, ogórka i cytrynę umyj dokładnie. Pietruszkę porwij i wrzuć do pojemnika. Dołóż grubo pokrojonego ogórka i wyciśnięty sok z cytryny oraz łyżkę miodu. Dolej pół szklanki wody i dokładnie zblenduj. Wody możesz dolać ile chcesz, do konsystencji którą lubisz. Idealny na rano!

Pesto z pietruszki

  • Spory pęczek pietruszki
  • Dwie garści prażonych pestek słonecznika (mogą być też nie uprażone)
  • Olej z awokado lub orzechów włoskich (nadają wspaniały smak – ale możesz je zastąpić również zwykłą oliwą) – 3 łyżki stołowe
  • Sól do smaku
  • Woda do konsystencji

Pietruszkę umyj i porwij. Wszystkie składniki wrzuć do pojemnika i zblenduj dodając odrobinę wody do pożądanej konsystencji. Wspaniale smakuje do chleba zamiast masła z wędliną lub też do razowego makaronu.

 

Więcej wpisów

Twój koszyk
Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 element Koszyk