Kakaowiec z jabłkami i orzechami

Podziel się tym wpisem

To ciasto robi się bardzo szybko i jest idealne na rodzinny podwieczorek: lubią je dzieci i dorośli, bo świetnie smakuje zarówno z sokiem jabłkowym jak i z kawą. W długie, zimne wieczory wspaniale poprawia humory już samym zapachem. Polecam!

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej (można użyć też zwykłej pszennej, wówczas ciasto będzie bardziej puszyste)
  • 0,5 szklanki kakao
  • 0,5 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 0,5 szklanki oleju kokosowego (lub innego)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów jakie lubisz (mogą być migdały, nerkowce, włoskie, laskowe – osobno albo miks)
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z opcją pieczenia góra&dół.

Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy – można sobie pomóc blenderem lub ręcznym mikserem. Na koniec wsypujemy orzechy.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie mieszamy do równomiernego rozprowadzenia składników.

Formę do pieczenia (polecam taką do tart lub niewielką tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wlewamy masę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.

 

Więcej wpisów

Twój koszyk
Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 element Koszyk