To ciasto robi się bardzo szybko i jest idealne na rodzinny podwieczorek: lubią je dzieci i dorośli, bo świetnie smakuje zarówno z sokiem jabłkowym jak i z kawą. W długie, zimne wieczory wspaniale poprawia humory już samym zapachem. Polecam!
Składniki
- 1,5 szklanki mąki gryczanej (można użyć też zwykłej pszennej, wówczas ciasto będzie bardziej puszyste)
- 0,5 szklanki kakao
- 0,5 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego
- 0,5 szklanki oleju kokosowego (lub innego)
- 4 jajka
- 1 szklanka posiekanych orzechów jakie lubisz (mogą być migdały, nerkowce, włoskie, laskowe – osobno albo miks)
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z opcją pieczenia góra&dół.
Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy – można sobie pomóc blenderem lub ręcznym mikserem. Na koniec wsypujemy orzechy.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie mieszamy do równomiernego rozprowadzenia składników.
Formę do pieczenia (polecam taką do tart lub niewielką tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wlewamy masę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.