Kasza jaglana z cynamonem, imbirem, bananami i granatem.

0

Wiele sekretów piękna i młodości tkwi w odpowiedniej diecie. Tak samo ma się sprawa z walką z cellulitem (lub zapobieganiem mu). Mamy kilku sprzymierzeńców, dzięki którym nasza skóra będzie gładka i jędrna, a o skórce pomarańczowej będziemy mogły zapomnieć.  Na pierwszym miejscu są wszystkie przyprawy przyspieszające spalanie: cynamon, chili, pieprz Cayenne, imbir. Wśród owoców prym wiedzie banan – ma dużo cynku, który świetnie działa na skórę oraz potasu, który wspomaga przepływ krwi.  Pełnoziarniste produkty są dopełnieniem antycellulitowej diety – kasza jaglana ja zwykle rządzi!

Kasza jaglana z cynamonem, imbirem, bananami, granatem.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • Banan
  • Granat
  • Cynamon i imbir suszony  – po 1 łyżeczce

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy i wrzucamy do gotującej się wody (około 1 l). Następnie do gotującej się kaszy dodajemy po pół łyżeczki startego cynamonu i suszonego imbiru (po to, aby kasza przeszła ich smakiem i aromatem i nie była mdła). Gotujemy około 20 minut od czasu do czasu mieszając i sprawdzając czy nie brakuje wody (w razie potrzeby dolewamy). Kiedy kasza jest już miękka odcedzamy ją i mieszamy z pozostałą częścią cynamonu i imbiru, dokładnie mieszamy. Banana obieramy i kroimy w plasterki. Z granatu wyciągamy pestki. Układamy warstwowo: kasza, banan, pestki granatu i znowu: kasza, banan, pestki granatu. Taką kaszę możemy przełożyć również do słoiczka lub plastikowego pojemnika i zabrać ze sobą do pracy.

Dokładnie z tych samych składników można zrobić pudding: ugotowaną kaszę jaglaną zblendować z bananem i przyprawami, w razie potrzeby można dodać tylko trochę mleka (najlepiej roślinnego – migdałowe będzie super pasowało) – dla uzyskania bardziej płynnej konsystencji.

A jeśli nie masz prawie nic w domu, głód rośnie i tylko bardzo dojrzały banan straszy w kuchni – rozgrzej piekarnik do 180 stopni, banana (w skórce) przetnij wzdłuż (dość głęboko), odchyl skórkę, nasyp imbiru i cynamonu i piecz około 15 – 20 minut. Będzie pięknie pachnieć, pysznie smakować i zdrowo odżywiać.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz
Proszę podaj swoje imię tutaj