Krem z porów z wanilią, to taka zupa z lekko przewrotną kombinacją smaków, ale nie obawiajcie się, polubią ją nawet dzieciaki! Jest lekko słodka, ale jednocześnie wyrazista. Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
1 duży por
2 ziemniaki
1/2 laski wanilii
0,5 l bulionu (warzywnego lub nietłustego mięsnego)
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju kokosowego
pieprz biały i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Pory oczyścić i pokroić na talarki. Z laski wanilii wyłuskać
ziarna. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić pokrojone pory, ziarna
i laskę wanilii, dusić na minimalnym ogniu przez 15 minut.
W międzyczasie ziemniaki obrać, wymyć i pokroić w kostkę.
Dodać do miękkich porów i dusić przez 5 minut. Wlać bulion,
gotować pod przykryciem 30 minut. Wyłowić laskę wanilii
i zmiksować zupę na gładki krem, dolać wody do odpowiedniej
konsystencji. Można zabielić łyżką jogurtu greckiego lub
śmietanki z mleka kokosowego. Podawać z prażonymi płatkami
migdałowymi lub drobno posiekaną zieloną cebulką.