Krem z porów z wanilią

Podziel się tym wpisem

Krem z porów z wanilią, to taka zupa z lekko przewrotną kombinacją smaków, ale nie obawiajcie się, polubią ją nawet dzieciaki! Jest lekko słodka, ale jednocześnie wyrazista. Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

1 duży por
2 ziemniaki
1/2 laski wanilii
0,5 l bulionu (warzywnego lub nietłustego mięsnego)
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju kokosowego
pieprz biały i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Pory oczyścić i pokroić na talarki. Z laski wanilii wyłuskać
ziarna. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić pokrojone pory, ziarna
i laskę wanilii, dusić na minimalnym ogniu przez 15 minut.
W międzyczasie ziemniaki obrać, wymyć i pokroić w kostkę.
Dodać do miękkich porów i dusić przez 5 minut. Wlać bulion,
gotować pod przykryciem 30 minut. Wyłowić laskę wanilii
i zmiksować zupę na gładki krem, dolać wody do odpowiedniej
konsystencji. Można zabielić łyżką jogurtu greckiego lub
śmietanki z mleka kokosowego. Podawać z prażonymi płatkami
migdałowymi lub drobno posiekaną zieloną cebulką.

Więcej wpisów

Twój koszyk
Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 Koszyk