Królewskie szparagi

0

Szparagi uwielbiam. Uważam, że są godne królewskiego podniebienia (czyli naszego!). Kiedy zbliża się sezon na szparagi zacieram ręce i nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła je przyrządzać ciesząc się ich delikatnością na równi z chrupkością. Robię z nich zupy-kremy, podaję klasycznie z wody, wsuwam na śniadanie z jajkiem sadzonym albo przyrządzam wszelkie rodzaje sałatek ze szparagami w roli głównej! Dziś mam dla Was dwa pyszne przepisy: zupa-krem z białych szparagów i sałatka z zielonych!

Krem z białych szparagów.

Składniki:

  • pęczek białych szparagów (ok. 500 gram)
  • trzy młode ziemniaczki (niewielkie)
  • biała cebula – 1 sztuka
  • korzeń pietruszki – 1 sztuka
  • filiżanka mleka kokosowego
  • gałka muszkatołowa, starta – max. 0,5 łyżeczki
  • biały pieprz
  • sól
  • olej kokosowy – 1 łyżka
  • prażone orzechy włoskie – garść

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy olej i wsypujemy gałkę muszkatołową, podgrzewamy na niewielkim ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Wrzucamy do garnka i dusimy. W tym czasie myjemy ziemniaki, pietruszkę i szparagi. Najpierw obieramy i kroimy pietruszkę, dorzucamy do cebuli, mieszamy. Podobnie postępujemy z ziemniakami i szparagami. Warzywa nie muszą być drobno pokrojone, bo będziemy je miksować. Zalewamy wodą (aby tylko przykryć jarzyny). Gotujemy do miękkości, zestawiamy z ognia. Dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy na gładki krem. Podajemy z prażonymi orzechami włoskimi i kroplą oliwy (najlepsza: truflowa).

Sałatka z zielonymi szparagami, papryką, grillowaną cukinią i jajkiem.

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów (ok. 500 gram)
  • czerwona papryka – 1 sztuka
  • cukinia – 1 sztuka (niewielka)
  • cztery garście sałaty (może być miks)
  • 4 jajka
  • oliwa – 2 łyżki
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • miód lub syrop klonowy
  • zioła prowansalskie
  • sól

Przygotowanie.

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i wrzucamy na 5 – 7 minut do osolonego wrzątku. Gotujemy jajka na twardo. Odcedzamy i odkładamy do wystygnięcia. Cukinię myjemy, kroimy w dość grube plasterki i solimy i oprószamy ziołami prowansalskimi. Następnie na patelni grillowej z minimalną ilością tłuszczu grillujemy po ok. 2, 3 minuty z każdej strony na dużym ogniu (żeby była chrupiąca). Odkładamy do wystygnięcia. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, musztardę, syrop i wodę (ok. 2 łyżek). Zakręcamy słoiczek i energicznie potrząsamy. Do czterech głębokich talerzy nakładamy po garści sałaty, na wierzch układamy cukinię i paprykę i kilka szparagów w całości (pięknie wyglądają). Polewamy łyżką sosu.  Na samą górę kładziemy pokrojone w ćwiartki jajko, które delikatnie solimy. Jeśli czujesz, że wszyscy są bardzo głodni, możesz dołożyć garść grzanek (takich, jakie używa się do sałatki Cezar).

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz
Proszę podaj swoje imię tutaj