Staram się przygotowywać takie dania, aby każdy z nas mógł je zjeść, Dawid zabrać do pracy i abym mogła odgrzać je w każdej chwili dziewczynkom.
-
Śniadanie: kanapka z mozzarellą i rukolą (porcja na 1 osobę).
- 80g ciemnego chleba
- 40g mozzareli
- garść rukoli
- balsamiko
-
II Śniadanie: Shake owocowy (porcja na 1 osobę).
- 150ml kefiru
- 150g owoców mrożonych leśnych
-
Obiad: Pene z kurczakiem i prażonym słonecznikiem ( na 1 osobę).
- 50 g makaronu
- 130 g piersi z kurczaka
- garść rukoli
- 1 łyżka pestek słonecznika
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy, obtaczamy w ulubionych przyprawach. Smażymy na patelni grillowej. Słonecznik prażymy. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy makaron, kurczaka. Całość mieszamy i posypujemy słonecznikiem.
-
Podwieczorek: Zupa z marchwi (1 porcja = 1 miseczka)
- wywar z rosołu
- 5 marchewek
- 2 bataty
- Łyżka jogurtu greckiego
Wywar z rosołu rozcieńczamy z wodą (około 1l) dodajemy 5 marchewek i 2 bataty. Gotujemy do miękkości. Całość miksujemy. Na górę dajemy 1 łyżkę jogurtu greckiego.
-
Kolacja: zapiekanki z mozzarellą, bo przecież nic nie może się zmarnować 🙂 (1 porcja).
- 2 kromki ciemnego chleba
- 40g mozzarelli
- domowy ketchup
Na chleb kroimy mozzarellę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 5 minut. Znakomicie do grzanek smakuje mix sałat, warzyw i ulubionego dressingu.
Szukasz przepisu na ciekawy obiad? Co powiesz na indyka w warzywach?