Łamaniec Muesli

Podziel się tym wpisem

Nieskomplikowany przepis z cyklu fit – słodyczy, czyli baton muesli z bakaliami. Rzadko kiedy uda nam się go równo pokroić i w efekcie łamiemy go na kawałki jak popadnie albo w miarę jedzenia. Dlatego został nazwany jako łamaniec muesli. Nasz ulubiony jest w wersji z naszymi ulubionymi bakaliami, czyli migdałami, słodkimi daktylami i kwaskowatą żurawiną. Jeśli Ty i Twoja Rodzina wolicie inne orzechy lub suszone owoce możecie śmiało zmieniać według własnego gustu. Miks płatków też mozna modyfikować, na przykład dodając do niego sezam czy pestki słonecznika lub dyni. Każdy łamaniec może być bardzo indywidualny!

Składniki:

  • 300 g miksu płatków (owsianych, jaglanych, gryczanych, kukurydzianych: jakie lubicie)
  • 25 g siekanych migdałów
  • 25 g suszonej żurawiny
  • 25 g suszonych daktyli
  • 50 g cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 100 g oleju kokosowego
  • 50 ml miodu
  • 50 ml wody

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

W naczyniu wymieszać płatki owsiane, suszone owoce i cukier.

W osobnym rondlu podgrzać olej kokosowy (nie dopuścić do wrzenia), lekko przestudzić a następnie połączyć z miodem. Wymieszać, aby była jednolita konsystencja. Dodać wymieszane wcześniej suche składniki i bardzo dokładnie wymieszać, aby płatki lekko nasiąkły wilgocią i żeby nie było „suchych miejsc”: takich skupisk płatków nie wymieszanych z syropem miodowo-olejowym. Jeśli zobaczysz, że są zbyt suche – dolej wody, aby były równomiernie wilgotne. Następnie płaską formę (około 20 x 15 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Całość wymieszanych płatków przesypać do formy i dokładnie (najlepiej dłońmi, bo żaden przyrząd kuchenny nie zrobi tego lepiej), bardzo mocno przyciskać i równo uklepać na dnie.

Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Łamaniec muesli będzie gotowy kiedy brzegi są lekko brązowe, a całość nabierze złotego koloru. Po ostygnięciu połamać na kawałki wielkości wg Waszego uznania. Jeśli chcecie pokroić go na równe kostki,  trzeba użyć ostrego noża jeszcze kiedy łamaniec będzie ciepły.

 

PS. Jeśli łamańca za długo przetrzymacie w piekarniku albo nie wystarczająco dokładnie wymieszacie z syropem lub za lekko go ugniecie na brytfance, to będzie się rozpadał. Ale nie martwcie się: wówczas… otrzymacie przepyszną, domową granolę 😉

Więcej wpisów

Twój koszyk
Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 element Koszyk