Mazurki: tradycyjny i fit

0

Jak Święta, to słodkości! A jak słodkości – to cukier, tłuszcz i mnóstwo kcal! Ale trudno, Święta są od tego aby świętować, a nie ograniczać się i wzbudzać w sobie poczucie winy! Polecam Wam dwa super proste i super szybkie przepisy na mazurki: jeden tradycyjny, a jeden fit. Ich dekoracją zajmijcie się z Waszymi pociechami, będą miały mnóstwo frajdy.

KAJMAKOWY MAZUREK TRADYCYJNY

Składniki:

  • 1 jajko
  • pół kostki masła (100 g)
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • szklanka mąki pszennej
  • puszka kajmaku (wg mnie najlepszy jest marki Gostyń, ale możecie wybrać wg uznania)
  • płatki migdałów, skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy spód z kruchego ciasta. Masło, jajko, cukier i mąkę przekładamy do miski i wyrabiamy, aby uzyskać konsystencję ciasta. Ja zawsze wyrabiam rękami, pilnując aby wszystkie składniki równomiernie i dokładnie się połączyły. Jeśli będzie zbyt lepkie, dodajcie ciut więcej mąki. Odstawcie do lodówki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzejcie do 180 stopni. Na prostokątną blaszkę wyłóżcie papier do pieczenia a następnie rozwałkujcie ciasto. Wyłóżcie ciastem dokładnie całą blaszkę, pomagając sobie ugniatając ciasto tak, aby powstał rancik przy brzegach. Te “wysokie” brzegi są ważne, aby po upieczeniu utrzymywały kajmak na cieście (inaczej będzie spływał bokami). Tak przygotowane ciasto piecz około 15 minut aż się zezłoci.Następnie wystudź.

Po wystudzeniu wylej masę kajmakowa na wierzch, a nstępnie zrób dekoracje. U nas zazwyczaj robimy kwiatuszki z migdałów ze złotym środkiem ze skórki pomarańczowej albo bazie z czekoladowych gałązek i migdałowych pączków, ale każdy dom ma swoje sposoby na ozdabianie mazurków wielkanocnych.

FIT MAZUREK

Składniki:

  • pół szklanki daktyli (mogą być wcześniej namoczone)
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • pół szklanki orzechów (nerkowce, włoskie, daktyle – jakie lubisz)
  • 2 łyżki sezamu (lub pasty sezamowej tachini)
  • łyżka oleju kokosowego
  • skórka z cytryny – otarta z połówki
  • sok z całej cytryny
  • 2 duże, miękkie (ale nie mogą być poczerniałe) awokado
  • pół szklanki miodu (o lejącej się konsystencji)
  • limonka, cytryna i/lub bakalie do dekoracji

Przygotowanie:

Daktyle, kokos, orzechy, sezam, olej kokosowy, otartą skórkę z cytryny oraz sok z połówki cytryny blendujemy w mikserze na masę, ale z wyczuwalną strukturą bakalii. W ten sposób otrzymujemy ciasto na spód mazurka. Na prostokątnej blaszce ugniatamy ciasto tak, aby były brzegi wokół formy. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Następnie przekrajamy awokado i wydrążamy miąższ, odrzucając skórkę i pestki. Dodajemy miód i sok z drugiej połowy cytryny i dokładnie blendujemy, aby była jednolita masa o pięknym, jasnozielonym kolorze. Masę przelewamy na zimne ciasto, dekorujemy i ponownie wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz
Proszę podaj swoje imię tutaj