Jak się rozpieszczać przed Świętami, to na całego! Jeśli lubicie rodzinnie piec, to polecam Wam muffinki z powidłami śliwkowymi. 👌 To ciasto nadaje się też do formy. Nie jest bardzo puszyste, raczej zwarte i wilgotne (przez powidła), ale smakuje obłędnie! Możecie dodać do ciasta skórki pomarańczowej, cynamonu i innych przypraw korzennych, wtedy dom zapachnie Świętami 😍
Składniki:
- 250 g oleju kokosowego (lub na Święta: masła)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 500 g powideł śliwkowych
- 200 g drobnego cukru kokosowego lub miodu
- 4 duże jaja roztrzepane
- 300 g mąki jaglanej lub gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- przyprawy korzenne wg gustu (cynamon, kardamon, goździki: wszystko mielone)
- e. śliwki (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia i ew. przyprawy korzenne, odstawić.
W garnuszku roztopić tłuszcz. Dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy. Przelać do większego naczynia. Dodać powidła, cukier/miód, sól, jajka. Wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Stopniowo dodawać mąkę (z proszkiem do pieczenia i przyprawami), mieszając tylko do jej połączenia się z czekoladową masą.
Przygotować foremki na muffinki lub brytfankę wyłożone papierem do pieczenia (forma ok. 30 cm x 40 cm). Nałożyć ciasto, udekorować na wierzchu śliwkami. Piec w temperaturze 180ºC: muffinki ok. 25 minut, brytfankę ok. 50 – 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Smacznego!