PIECZONE WARZYWA Z KASZĄ GRYCZANĄ
Składniki:
- marchewka: 2 szt. + łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- pietruszka: 1 szt. + szczypta białego pieprzu
- papryka: 1 szt. + szczypta wędzonej papryki słodkiej
- fasolka szparagowa: 250 g + łyżeczka masła orzechowego
- cebula czerwona: 1 szt.
- czosnek: 1 główka
- burak: 1 szt. + łyżeczka ziarenek czarnuszki
- gałązka świeżego rozmarynu, zielonej pietruszki, tymianku
- sól
- kasza gryczana: 1 szklanka suchej
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa, z wyjątkiem czosnku i buraków, dokładnie myjemy i obieramy, a następnie kroimy. Kroimy jak lubimy: w słupki, w paski, w kostkę, w ćwiartki, w większe kawałki: wedle uznania. Jeśli jest sezon na młode warzywa, możemy je nawet zostawić w całości. Indywidualnie traktujemy tylko buraki i czosnek.
- Całą główkę czosnku przecinamy na pół – ale uwaga: w poprzek, tak żeby widać było jego przekrój poprzeczny. 😉
- Buraki potrafią być długo twardzielami, więc najpierw wrzucamy je do wrzątku (w skórce) i gotujemy przez około 15 minut. Potem wyciągamy, kroimy i postępujemy jak ze wszystkimi pozostałymi warzywami. Mianowicie każde warzywko (już pokrojone) oprószamy przynależną mu przyprawą oraz skrapiamy oliwą. Żeby nie przesadzić z jej ilością polecam oliwę w spray’u. Tu znowu mamy wyjątek: fasolkę tylko smarujemy masłem (ja to robię rękami, żeby było w miarę równomiernie).
- W ten sposób przygotowane jarzyny układamy na blasze, obok siebie, ale nie mieszając rodzajów warzyw. Na wierzch wrzucamy kilka gałązek ziół i układamy przekrojony czosnek. Następnie wszystko lekko (naprawdę lekko) solimy i wkładamy na około 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Od czasu do czasu zaglądamy do warzyw, lekko mieszamy i sprawdzamy, czy aby nie przyrumieniły się za bardzo. Po trzech kwadransach powinny być już gotowe: lekko sprężyste, ale wyraźnie upieczone, pełne aromatu i smaku.
- W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie. Odcedź. Podawaj na dużym talerzu z całą rodziną jarzyn. I wcinaj na zdrowie!