Pierwszy krok w walce z otyłością u dzieci.

0

Karmienie piersią. Rola białka w mleku matki i jego wpływ na zapobieganie chorobom cywilizacyjnym.

Karmienie piersią, kiedyś tak naturalne, zaczyna być coraz częściej postrzegane jako opcja, a nie wskazanie. Jest to z punktu widzenia żywienia niepokojący trend, jako że karmienie piersią, a przede wszystkim mleko matki, zostało zaprojektowane przez ewolucję tak, aby było optymalnym rodzajem pokarmu dla niemowląt. Oto jakie znaczenie ma dla zdrowia dziecka teraz, jak i w jego przyszłości.

Dbanie o zdrowie dziecka zaczyna się już w brzuchu mamy.

To, w jaki sposób kobieta odżywia się w czasie ciąży, ma duży wpływ na przyszłe zdrowie jej potomka. Badania wykazują, że niemowlęta z niską masą urodzeniową w dorosłym życiu częściej zapadają na poważne schorzenia układu krążenia, jak i mają zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę. Niezwykle ważną rolę w zapobieganiu tym nieprawidłowościom odgrywa białko – by dziecko mogło się zdrowo rozwijać, składnik ten musi być więc dostarczany maluchowi przez mamę już w życiu płodowym.

Ale artykuł ten nie będzie poświęcony zaleceniom odnośnie menu kobiet ciężarnych, a diecie wydanego już na świat maluszka.

Białko, najważniejszy składnik pokarmowy mleka matki.

Jednym z najważniejszych składników odżywczych znajdujących się w mleku matki jest białko. Zapotrzebowanie na ten składnik u malucha to około 7-11 g na dobę i, co niezwykle ważne, karmienie naturalne pozwala dostarczyć je właśnie w takich ilościach. Mamy karmiące wyłącznie piersią nie muszą więc obawiać się ani niedoborów, ani nadmiarów białka w diecie swoich pociech. Niestety, w mleku krowim i kozim oraz otrzymywanych na ich bazie, mlekach modyfikowanych poziom białka może być jednak znacznie, nawet 2 razy, większy niż w mleku kobiecym, co nie pozostaje bez wpływu na zdrowie dziecka.

Rola białka w diecie niemowlęcia.

Białko odgrywa szczególnie ważną funkcję w diecie każdego człowieka, niezależnie od wieku, jednak podczas pierwszych miesięcy życia dziecka jest wręcz bezcenne. Mowa tu przede wszystkim o jego roli budulcowej, istotnej dla prawidłowego wzrostu i rozwoju malucha. Ponadto, białko jest odpowiedzialne za rozwój systemu immunologicznego, czyli odporności malucha. Składnik ten niezbędny jest także do rozwoju mózgu niemowlęcia, który w pierwszych latach życia przebiega bardzo intensywnie.

Karmienie piersią a zapobieganie otyłości u dziecka.

Otyłość to coraz powszechniejszy problem, który został już okrzyknięty chorobą cywilizacyjną. Przyczynia się do niej w dużej mierze siedzący tryb życia, ale też nieprawidłowa dieta. O ile białko jest niezastąpione dla prawidłowego rozwoju, o tyle jego nadmiar może doprowadzić do niezdrowo dużej masy ciała, a co za tym idzie szeregu innych chorób z tym związanych. Dlatego to, by dziecko w kluczowych, pierwszych miesiącach i latach życia otrzymywało optymalną ilość białka w diecie, powinno być priorytetem. Najlepszym źródłem wysokiej jakości białka, którego ilość dodatkowo jest idealnie dostosowana do potrzeb niemowląt w pierwszym półroczu życia, jest oczywiście mleko matki. Dostarcza ono każdego dnia dokładnie tyle białka, ile jest potrzebne dla prawidłowego rozwoju psychofizycznego. Dzięki temu, że ilość białka nie jest tak wysoka jak w mlekach modyfikowanych czy mleku krowim lub kozim, karmienie piersią pomaga właściwie zaprogramować metabolizm dziecka tak, by zapobiegać wystąpieniu u niego w przyszłości tzw. chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości.

Nie są do końca poznane mechanizmy, dzięki którym mleko mamy daje dziecku tak wszechstronną ochronę, ale naukowcy podejrzewają, że nadmierne spożycie białka w początkowym okresie życia może być związane z nadmiernym przyrostem masy ciała dziecka. Nie bez powodu standardy masy i długości ciała niemowlęcia do pierwszego roku życia oparte są o średnie uzyskiwane wśród dzieci karmionych piersią.W ten sposób karmienie piersią staje się doskonałym sposobem na zapobieganie otyłości i dostarczanie odpowiednich ilości składników odżywczych.

Jeśli nie ma możliwości karmienia mlekiem matki,

należy wybierać mleko modyfikowane o ilości białka najbardziej zbliżonej do mleka kobiecego (1,3g/100ml).

Czy karmienie piersią jest wystarczające, aby maluch był zdrowy i otrzymywał wszystko, czego potrzebuje?

Do końca szóstego miesiąca życia, mleko matki jest optymalnym pokarmem dla rozwijającego się niemowlęcia w pełni zaspokajającym jego potrzeby żywieniowe. Między 17. a 26. tygodniem życia w jadłospisie dziecka powinny zacząć pojawiać się jednak pierwsze pokarmy uzupełniające, początkowo w niewielkich ilościach.  W tym okresie karmienie piersią nadal powinno być jednak podstawą diety maluszka. Później posiłki inne niż mleko mamy będą stopniowo stawać się coraz ważniejszym elementem diety dziecka

Podsumowując — czy warto karmić piersią?

Nie tylko warto, ale wręcz należy, jeżeli tylko jest taka możliwości i nie ma ku temu zdrowotnych przeciwwskazań ze strony matki czy dziecka. Mleko mamy to swoisty eliksir, wspomagający prawidłowy rozwój maluszka pod każdym względem. Z karmieniem piersią wiążą się również wspólnie przeżywane przez mamę i jej dziecko niesamowite chwile i więź, jaka może powstać wyłącznie podczas tego pięknego aktu rodzicielskiej miłości.

Źródła:

http://zdroweodkolyski.pl/index.php/2017/05/25/bialko/

http://zdroweodkolyski.pl/index.php/2017/05/25/mleko-matki-chroni-przed-otyloscia/

http://zdroweodkolyski.pl/index.php/2017/05/16/co-powinno-byc-glownym-zrodlem-bialka-w-diecie-w-1-roku-zycia-dziecka/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz
Proszę podaj swoje imię tutaj