Fit-słodycze.
Kontynuując temat zdrowego odżywiania podsuwam dwa kolejne przepisy na fit-łakocie. Smak słodki nie daje się łatwo zapomnieć, mózg zawsze kojarzy słodycz z uczuciem odprężenia i przyjemności. Wiecie, że niektórzy naukowcy upatrują przyczyny takiego stanu rzeczy w fakcie, że mleko matki jest słodkie i mamy taki wdrukowany atawizm… Tak czy owak nawet w dorosłym życiu sięgamy po słodycze, kiedy mamy ochotę sobie zrobić małą przyjemność. Kłopot w tym, ze mało jest zdrowych słodkości. W sklepach przeważają słodycze nafaszerowane białym, ratyfikowanym cukrem, olejem palmowym i mąką pszenną z dodatkiem ulepszaczy. Dlatego ważne jest, aby samemu przygotowywać zdrowe słodkości. Dzięki temu zjadamy mniej pustych kalorii, a w zamian za to więcej zdrowych składników odżywczych.
Dzisiaj proponuję Wam dwa przepisy, oba obłędnie smaczne. Jeden jest bardziej tradycyjny w smaku i pod względem użytych składników, drugi trochę bardziej eksperymentalny. Ale nie bójcie się próbować, nowe smaki to nowe doznania, jak podróż w nieznane 😉
Matcha jest japońską zielona herbatą i skarbnica oksydantów. W zależności od długości parzenia ma działania pobudzające lub odprężające. Udowodniono również, że poprawia metabolizm, a więc jest bardzo wskazana przy diecie redukcyjnej. W większości sklepów z herbatami i zdrową żywnością można ją kupić w sproszkowanej formie. Używa jej się bardzo niewiele ze względu na mocny smak i kolor.
Mąka gryczana to bardziej swojski produkt, ale dość często zapominany. O ile jeszcze kaszę gryczaną chętnie jemy, to mąkę pomijamy. A niesłusznie, bo jest smaczna (lekko orzechowa w smaku) i nie zawiera glutenu, który często bywa alergenem.
Czekoladowy krem z malinowym musem (na 4 niewielkie porcje)
Składniki:
- 100 g malin (mogą być mrożone)
- szczypta chilli
- 100 g gorzkiej czekolady (ja szukam zawsze takiej z 70% zawartości kakao)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka miodu (najlepiej płynnego)
- 1 łyżka startej świeżej skórki z pomarańczy
- 200 gram jogurtu naturalnego (to zazwyczaj jest jeden duży kubek)
Przygotowanie:
Maliny z chili zmiksować na mus.
Czekoladę rozpuścić w garnuszku w kąpieli wodnej i odstawić, aby przestygła, od czasu do czasu mieszając. Kakao, skórkę z pomarańczy, cynamon, miód i jogurt razem wymieszać. Kiedy czekolada nie jest już bardzo gorąca, ale jeszcze płynna połączyć z masą jogurtową delikatnie mieszając aż do uzyskania jednolitej masy.
Napełnić salaterki lub szklanki tak, aby 2/4 zajmował krem czekoladowy, a 1/4 mus malinowy. Można udekorować listkami mięty lub bakaliami. Wstawić do lodówki do całkowitego wystygnięcia. Jedzcie na zdrowie!
Fit-muffinki z zieloną herbatą Matcha (porcja na 12 niewielkich sztuk)
Składniki:
- 1 łyżka zielonej herbaty Matcha
- 90 gram mąki gryczanej
- 6 łyżek mleka kokosowego
- 4 jaja
- 120 g cukru trzcinowego (w dwóch porcjach po 60 gram)
- 90 g masła (lub oleju kokosowego)
- Szczypta kardamonu
- Szczypta soli
- Łyżka startej skórki z cytryny
- Sok z połowy cytryny
- Pół filiżanki drobno pokrojonej suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Włączyć piekarnik na 200 stopni, opcja grzania góra i dół. Przygotować 12 foremek na muffinki.
Sproszkowaną herbatę Matcha rozmieszać z mlekiem kokosowym. Uzyskacie piękny, jaskrawo zielony kolor płynu.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Następnie masło, sok i startą skórkę z cytryny, masę z żółtek z cukrem, pozostały cukier (60 g) dobrze wymieszać na jednolitą masę. Osobno pomieszać zielony płyn (mleko kokosowe + matcha) z mąką i połączyć masą. Na koniec dodawać małymi porcjami ubita piane z białek i wolno, ale dokładnie mieszać. Trzeba to robić wolno i delikatnie, aby zachować pęcherzyki powietrza w pianie: dzięki temu muffinki będą puszyste.
Gotowe ciasto przelać do foremek i posypać suszoną żurawiną.
Zmniejszyć temperaturę grzania piekarnika do 180 stopni i piec przez 20 minut.