Sałatka z pieczonymi warzywami, fasolą i fetą

0
Grilled vegetables with salt and spices. Dark background. Fast food in the summer. A vegan picnic

 

Ta sałatka jest po prostu idealna jako lunch box – po zjedzeniu jej będziesz syta, ale nie ociężała. A smakuje wprost fantastycznie! Duża w tym zasługa oleju z czarnuszki, który po prostu uwielbiam!

Składniki:

1 puszka czerwonej (lub czarnej) fasoli – ok. 300 gram po odsączeniu

10 czarnych oliwek

5 pomidorków koktajlowych

1 średniej wielkości cukinia

1 duża papryka

1 czerwona cebula

1 ząbek czosnku

150 g sera typu feta (może być też bundz lub mozarella)

1-2 łyżki soku z cytryny

pół szklanki mixu: pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane

kilka listków świeżej bazylii

ok. 2 łyżki oleju z czarnuszki

sól i pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pomidorki, cukinię, paprykę umyj. Pomidorki połóż na blachę w całości. Paprykę i cukinię pokrój w dość duże kawałki. Cebulę pokrój w ósemki. Wszystko delikatnie skrop olejem i posól. Piecz około 20 – 25 minut.

W międzyczasie na suchej patelni na niewielkim ogniu upraż mix pestek. Fasolkę odcedź i przepłucz, zostaw na sitku do odsączenia. Oliwki przekrój na pół. Ser pokrój w dość sporą kostkę.

Kiedy warzywa będą już upieczone zostaw je do wystygnięcia. Następnie delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, doprawiając sokiem z cytryny, olejem, solą i pieprzem. Na górę połóż listki bazylii i posyp pestkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz
Proszę podaj swoje imię tutaj