Smak i zapach dzieciństwa

Podziel się tym wpisem

Każda z nas zapewne pamięta zapach świeżego chleba z domu. Jest to zapach, który budzi miłe i radosne wspomnienia z dzieciństwa. Chleb przypomina nam rodzinny dom, pełen miłości i bezpieczeństwa. Jednak według badań, Polacy jedzą go coraz miej. W latach 90- tych jego spożycie było dwukrotnie wyższe. Jakie są tego przyczyny? W pierwszej kolejności różne mody. Na drugim miejscu, spadek jakości produktu.

Jak jest prawda?

Zdrowa dieta nie powinna eliminować pieczywa. Chleb zawiera między innymi bardzo dużo błonnika i soli mineralnych. Dodaje mnóstwo energii i korzystnie wpływa na naszą sylwetkę. Chleb to także źródło witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny), folianów, składników mineralnych (magnezu, cynku, żelaza, miedzi, manganu), białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego. Pieczywo zawiera wszystkie składniki energetyczne, budulcowe i regulujące niezbędne dla naszego organizmu, takie jak m.in. magnez, żelazo, mangan, cynk, selen.

A co z jakością?

W Polsce wyroby piekarnicze są na bardzo wysokim poziomie. Dlatego wybierając pieczywo wystarczy zwrócić uwagę na jego skład.

Jak widzicie chleb bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm i nie ma potrzeby eliminowania go z diety. Nie pozbawiajmy naszych dzieci zapachu świeżego chleba. Niech kojarzą go z domem, bezpieczeństwem i kochającą rodziną.

Chleb można wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się jako przekąska w podróży. Pyszne kanapki można zabrać ze sobą do parku i na spacer. Edukujmy dzieci od najmłodszych lat. Zamiast kupować słodkie bułki, hot dogi na stacji benzynowej czy inne zapychacze, zróbmy dziecku kanapkę.

 

 

Zdrowe nawyki od małego zaowocują w przyszłości!

 Przygotowałam dla Was kilka przepisów na zdrowe, szybkie i smaczne przekąski.

  1. Zamiast jeść hot dogi na stacji benzynowej, polecam upiec chlebek bananowy, znakomicie spisze się w trakcie podróży. Nie musimy się obawiać, że wędlina zepsuje się, a ser rozpuści.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub dowolnej
  • 50g masła
  • ½ szklanki cukru brązowego lub dowolnego słodzika
  • 1 jajko
  • 2 laski wanilii
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Mąkę przesiać przez sitko. Banany rozgnieść widelcem, dodać roztopione masło i resztę składników. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.

  1. Kanapkę z masłem orzechowym lub domową czekoladą proponuję zabrać na wycieczkę rowerową. Po kilku przejechanych kilometrach przychodzi zmęczenie, a dobrze wiemy, że takie smakołyki dodają energii.

 

 

  1. Wybierając się z dzieckiem do parku omijajmy dalekim łukiem ciasteczka, batoniki, słodkie drożdżówki. W zamian zaproponuj dziecku, kanapki i świeże owoce. Ja robię w ten sposób, że kroję wszystko do pudełeczek i dziewczynki same komponują sobie kanapkę. Robimy zawody na największą kanapkę piknikową. 🙂
  2. Na wycieczkę w góry proponuję kanapki z białym serkiem i bananem. Chleb cienko posmaruj serkiem ułóż na wierzch pokrojonego banana, włóż wszystko do pudełeczka i zabierz ze sobą.
  3. A jeśli Twój maluszek nie lubi jeść chleba, to w ramach zachęcenia, proponuję wymyślne kompozycje przypominające np. zwierzątko. 🙂

Tak naprawdę nie ma znaczenia co znajdzie się na kanapce Twojego dziecka, ważny jest sposób podania i zachęcenia. 🙂

Jeśli jesteś zainteresowana kanapkami, które na szybko można przygotować przed treningiem, zapraszam TUTAJ

Więcej wpisów

Twój koszyk
Facebook Instagram YouTube TikTok
Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie tego portalu, czasami umieszczamy na komputerze użytkownika (bądź innym urządzeniu) małe pliki – tzw. cookies („ciasteczka”). Podobnie postępuje większość dużych witryn internetowych.
Zacznij pisać aby zobaczyć produkty, których szukasz
Sklep
Blog
Moje konto
0 element Koszyk