Znudziły Ci się kanapki i owsianki? Śniadanie to nuda? W takim razie dla odmiany coś innego. 🙂
Roladki z bakłażana
Porcja dla jednej osoby.
Składniki:
- 230g bakłażana;
- 100g sera twarogowego tłustego;
- 35g cebuli;
- Czosnek, szczypiorek, bazylia suszona, papryka słodka, pieprz i skórka z cytryny;
- pomidorki koktajlowe;
- kromka chleba pełnoziarnistego;
Bakłażana kroimy w podłużne plastry i wkładamy na kilka minut do osolonej wody (w ten sposób pozbywamy się goryczy). Po wyjęciu osuszamy ręcznikiem, smarujemy olejem rzepakowym i posypujemy pieprzem. Grillujemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni, do uzyskania złocistego koloru. Ser rozgniatamy widelcem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę, szczypiorek oraz bazylię. Na koniec doprawiamy papryką, pieprzem i skórką z cytryny. Zarumieniony bakłażan smarujemy przygotowanym farszem i zwijamy w roladki. Można jeszcze na chwilę włożyć do ciepłego piekarnika, aby troszkę rozpuścić ser. 🙂
Do tego kromka chleba pełnoziarnistego, kilka pomidorków koktajlowych i cudowne śniadanie gotowe. 🙂
A jeśli jednak wolisz coś mniej oryginalnego zapraszam TUTAJ.
Smacznego 🙂