Sycące curry z ciecierzycą i kurczakiem

0
Vegan chickpea curry or chana masala with spinach potato and carrot photographed with natural light (Selective Focus Focus one third into the first curry)

Zawsze kiedy mam ochotę na coś sycącego na obiad, a kompletnie nie mam czasu na stanie przy garach, robię curry z ciecierzycą i kurczakiem. W wersji, kiedy mam przemyślane menu na kolejny dzień, namaczam suchą ciecierzycę na noc i potem gotuję. W wersji „fast” korzystam z dobrodziejstw ciecierzycy w puszce oraz mrożonych warzyw.

Składniki:

ciecierzyca – 2 puszki
cebula – sztuka
szpinak w liściach – 1 opakowanie mrożonego lub 2 spore pęczki świeżego
marchewka – 2 sztuki
ziemniak – 2 sztuki
kurczak – 1 pierś podwójna
mleko kokosowe – ok. 500 ml
orzechy nerkowca – 2 garści
oliwa – 2 łyżki
curry – 2 łyżeczki zielonej pasty (w słoiczku)
sól do smaku

Przygotowaniu:

Kurczaka opłucz i pokrój w kostkę średniej wielkości, lekko posól. Łyżkę oliwy rozgrzej w rondlu (lub na naprawdę sporej patelni) i podsmaż mięso do zarumienienia. Odłóż na talerz. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewki i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kawałki jakie lubisz (nie za drobno, bo się rozpadną). Oliwę rozgrzej na tej samej patelni co kurczaka i wrzuć cebulę, lekko podduś do zeszklenia, następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Zamieszaj, chwilę duś. Dodaj szpinak w liściach (mrożony prosto z paczki, świeży wcześniej porządnie wypłukany) , zamieszaj, niech puści sok. Kiedy warzywa dusza się we własnym sosie dodaj łyżeczkę curry. Warzywa trzeba trzymać na ogniu, aż do miękkości, w razie potrzeby dolewając wody. Na koniec dołóż odcedzoną ciecierzycę oraz wcześniej przygotowanego kurczaka. Wlej mleko kokosowe, wsyp orzechy nerkowca i dołóż drugą łyżeczkę pasty curry. Curry dopraw wg własnego smaku używając więcej lub mniej pasty. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie, ale uważaj żeby nie przesadzić z czasem duszenia warzyw bo zrobi się z nich papka, a danie lepiej smakuje (i wygląda) kiedy wszystko jest w kawałkach. Podawaj w miseczkach, a jeśli lubisz świeżą kolendrę możesz posypać na wierzch.

Smacznego!

PS W wersji wege pomiń kurczaka i też będzie pyszne!

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz
Proszę podaj swoje imię tutaj