Tarta z dyni

0

Choć tarty często serwowane są na słono, to polecam Wam dla odmiany wypróbować także wersję słodką. Warzywa w deserach potrafią być zaskakująco smaczne, a przy tym ciężko jest je zdemaskować, są zupełnie niewyczuwalne. Dzisiaj kolejna odsłona fit deseru,
tym razem z dyni.

Tarta dyniowa

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • ¼ szklanki mleka

Masa dyniowa:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 2 łyżki trzcinowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • szczypta zmielonego imbiru
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta zmielonego anyżu + ew. gwiazdki anyżu do dekoracji
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka wanilii (ziarenek z laski) lub 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO

Przygotowanie:

Spód tarty (ciasto):

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 ° C. Foremkę (okrągłą, do tarty) wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W średniej misce wymieszaj mąkę i sól, do tego dodaj olej i ¼ szklanki mleka. Delikatnie wymieszaj widelcem, aż się połączą. Zagnieć ręką , ugniatając aż nabierze jednolitej konsystencji.
  3. Rozwałkuj ciasto od środka do krawędzi w okrąg, przełóż na foremkę i palcami uformuj tak, aby ciasto było równomiernie rozłożone na spodzie i miało ranciki do wysokości formy.

Nadzienie:

  1. W misce połącz rozdrobniony widelcem miąższ dyni (ze środka, bez pestek), cukier, miód, cynamon, imbir. Dodaj jajko i wanilię. Wymieszaj widelcem, aż do momentu połączenia. Stopniowo dodaj mleko i ponownie dokładnie wymieszaj.
  2. Wlej tak przygotowaną masę z dyni do przygotowanej foremki z ciasta. Przykryj dokładnie folią aluminiową. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Usuń folię. Piecz przez kolejne 20 do 25 minut (krawędzie nadzienia mogą lekko pękać).
  3. Ostudź, a następnie przykryj i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny – najlepiej smakuje
    na zimno! Przed podaniem można posypać dodatkowym cynamonem i / lub gałką muszkatołową, udekorować gwiazdkami anyżu lub orzechami. Pyszna jest też z kleksem waniliowego serka albo z gałką lodów… 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz
Proszę podaj swoje imię tutaj