Tartaletki z jabłkami z mąki kokosowej

0

Idąc za impulsem, dzisiaj kolejna z rzędu propozycja słodkości (na słoności przyjdzie czas później). Ostatnio był serniczek, a dzisiaj cudowne tartaletki z jabłuszkami. Jeśli chcesz
to można zrobić je w wersji bezglutenowej, wymieniając mąkę orkiszową na dowolną inną (np. gryczana czy owsiana bezglutenowa).

Tartaletki na mące kokosowej z jabłkami 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki kokosowej, jeśli możesz mieszać mąki to zrób 1 szklankę kokosowej
    i 1/2 szklanki np. orkiszowej lub dowolnej jaką masz
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 150 g masła (+ jeszcze trochę do wysmarowania foremek)
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 8 dużych jabłek do rozpiekania
  • 4 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Mąkę kokosową, orkiszową, zmielone orzechy, cukier, 4 żółtka i masło energicznie zarobić i ugnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli jest za bardzo zbite lub kruszy się można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody.
  2. Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Owinąć je folią spożywczą, i włożyć do lodówki.
  3. Jabłka umyć, obrać (jeśli skórka jest delikatna, to nie trzeba obierać), usunąć gniazda
    z nasionami i pokroić w dość dużą kostkę. Wrzucić do rondla, dodać cynamon i miód, wymieszać. Smażyć przez około 10 minut, zdjąć z palnika, przestudzić.
  4. Foremki do tartaletek wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką orkiszową. Wyjąć
    2/3 schłodzonego ciasta z lodówki i wyłożyć nim dno i boki foremek (boki na całą wysokość, aż do krawędzi. Następnie na tak przygotowane foremki wyłożyć masę jabłkową.
  5. Na górę ułożyć nieregularne kawałki pozostałej części schłodzonego ciasta
    a na koniec posmarować je białkiem, które zostało po zużyciu żółtek.
  6. Piec w temperaturze 190°C przez około 20 minut, aż ciasto z wierzchu się zezłoci. Wyłączyć piekarnik i wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Tartaletki są pyszne również na ciepło.

Smacznego!!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz
Proszę podaj swoje imię tutaj