Wegański mazurek czekoladowy z morelami

2

Mazurek Wielkanocny wcale nie musi być za słodki i obrzydliwie tuczący. Ba! – nawet nie musi zawierać mąki! Spróbujcie tego przepisu na wegański mazurek czekoladowy z morelami:

Składniki:

  • orzechy – nerkowce i/lub migdały  – 1/2 szklanki
  • suszone daktyle – 1 szklanka
  • 3 łyżki mleka kokosowego (gęstego – nie wody)
  • czekolada gorzka 70% – 200 g
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • suszone morele do dekoracji

Przygotowanie:

Orzechy/migdały i daktyle zalać mlekiem kokosowym, zostawić do namoczenia na ok. 0,5h i dokładnie zblendować. Następnie wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i mocno „uklepać” w foremce; wstawić do lodówki.

W międzyczasie rozpuścić czekoladę z łyżką oleju kokosowego i łyżką syropu klonowego. Spróbować, czy masa jest wystarczająco słodka, ewentualnie dosłodzić syropem klonowym . Gdy orzechowo-daktylowy spód będzie wystarczająco zimny, masę z czekolady wylać do formy.

Udekorować morelami, migdałami, białą czekoladą lub innymi pysznościami. I wegański mazurek gotowy!

 

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz
Proszę podaj swoje imię tutaj