Wielkanocne jajka faszerowane

0
Boiled eggs stuffed with avocado paste with parsley, chili and radish - healthy breakfast- macro

Wielkanoc bez jajek nie istnieje. I to zarówno tych kolorowych, pięknych pisanek w koszyczku, jak i tych na stole, pysznych i gotowych do zjedzenia.  Aby stół pięknie wyglądał, a jajka wszystkim smakowały proponuję w tym roku kolorowe urozmaicenie. Zróbcie wielkanocne jajka faszerowane!

JAJKA FASZEROWANE

SKŁADNIKI:

Jajka ugotowane na twardo  – 20 sztuk

Zielony groszek  (najlepiej mrożony) – pół szklanki

Biały serek typu Almette lub Bieluch – 100 g

Łosoś wędzony na ciepło – 50 g

Łosoś wędzony na zimno – do dekoracji

Kapary – wg uznania do dekoracji

Szynka krucha – 50 g

Pieczarki – 3 dorodne sztuki

Ogóreczek konserwowy lub kiszony (jak bardziej lubicie) –  wg uznania do dekoracji

Twarożek kozi do smarowania (np.: marki Turek) – ok. 100 g

Burak w całości (w skórce)  ugotowany lub upieczony – 1 sztuka

Oliwa

Sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Dwadzieścia ugotowanych jajek obieramy i przekrawamy na pół. Tradycyjnie kroi się je wzdłuż, ale możecie spróbować przekroić w poprzek, wówczas po nafaszerowaniu jajka wyglądają trochę jak gniazdka. Żółtka wyciągamy, białka „puste” w środku układamy na talerzu. Tak przygotowane czekają na swój farsz.

JAJKA Z ZIELONYM GROSZKIEM I RZEŻUCHĄ

Groszek gotujemy do miękkości. Polecam użyć groszek mrożony, zamiast z puszki, bo ten mrożony daje piękną, soczystą zieleń. Po ugotowaniu groszek odcedzamy, dodajemy do niego wcześniej wyciągnięte żółtka z dziesięciu  jajek, delikatnie solimy i blendujemy na gładką masę. Jeśli zobaczycie, że farsz jest suchy i się rozsypuje – dodajcie łyżkę oliwy i dokładnie wymieszajcie. Nakładajcie farsz obficie do wcześniej przygotowanych dziesięciu  połówek, tak aby utworzył się „kopczyk”. Na wierzch połóżcie rzeżuchę dla dekoracji. Jeśli nie macie rzeżuchy pyszna będzie też świeża kolendra i kawałek papryczki chili, albo nasza zielona pietrucha i paseczek suszonego pomidora.

Salmon cream cheese deviled eggs on the wooden board

JAJKA Z ŁOSOSIOWYM TWAROŻKIEM I KAPARAMI

Kawałek łososia „ugniatamy” widelcem, aby go rozdrobnić. Twarożek dokładnie mieszamy z łososiem. Oczywiście są gotowe serki z łososiem, ale uwierzcie mi, nie smakują tak jak zrobione samodzielnie, a w końcu to świąteczny przepis!  Gdy serek jest już gotowy nakładamy do kolejnych 10 połówek jajek. Na górę układamy po  kilka kaparków – łosoś z kaparkami to połączenie idealne, o ile wszyscy lubicie kapary. Wersją bardziej uniwersalną jest położenie zawiniętego paseczka łososia wędzonego na zimno,  dodatkowo przystrojonego listkiem pietruszki, żeby było wiosennie i świątecznie.

JAJKA Z SZYNKĄ, PIECZARKAMI I OGÓRECZKIEM

Pieczarki bardzo, naprawdę bardzo drobno kroimy, delikatnie solimy  i lekko podsmażamy na patelni (3 – 5 minut). Lekko, to znaczy tak, aby były kawałeczki sprężyste, a nie rozpaprane na miazgę.  Osobno kroimy szynkę, bardzo, ale to bardzo drobno. Nie idziemy na łatwiznę i nie blend ujemy, bo struktura tego farszu jest ważna: więc siekamy. Szynkę i pieczarki mieszamy z żółtkami z dziesięciu jajek . Przy krótkim smażeniu pieczarki powinny puścić trochę soku, który wystarczy aby nadać farszowi odpowiednią wilgotność. Jeśli nie – trzeba dodać oliwy.  Nakładamy na następne 10 połówek jajek. Na górę kładziemy plasterek ogórka – najlepiej pionowo, tak aby był wetknięty w farsz: wtedy ładnie wygląda.

JAJKA Z SEREM KOZIM I BURACZKAMI

Buraczka obieramy i około ¼ odcinamy. Resztę trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Następnie mieszamy z serkiem kozim do uzyskania jednolitej masy. Odcięty wcześniej kawałek buraczka kroimy na słupki – najlepiej 10 lub 20 słupków. Farsz jak zwykle nakładamy do przygotowanych połówek tak, aby powstała „górka” z nadzienia . Na wierzch kładziemy pionowo słupki z buraków, aby zawadiacko sterczały.

Wszystkie rodzaje faszerowanych jajek układamy na jednym półmisku, aby prezentowały się w całej swojej krasie i okazałości!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz
Proszę podaj swoje imię tutaj