Wiosenna sałatka z awokado, cukinią i rzodkiewką

0

Robi się co raz cieplej, słońce przygrzewa, po świątecznym rozpasaniu trzeba wrócić na tory zdrowego odżywiania, dlatego mam dla Was przepis w sam raz! Pyszna i lekka sałatka w sam raz na wiosnę! Można ją zjeść jako samodzielne danie (i zabrać do pracy w pudełeczku) albo jako dodatek na przykład do grillowanego mięsa.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 awokado
  • pęczek rzodkiewki
  • trzy garści sałaty jakiej lubisz (może być miks)
  • prażone pestki słonecznika i/lub sezamu
  • łyżka musztardy (najlepiej z całymi ziarnami gorczycy)
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i przy pomocy obieraczki do ziemniaków kroimy w cienkie paski (tak zwane tagiatelle). Awokado obieramy i kroimy w drobną kostkę: jeśli trochę się „rozciapie”, to się nie przejmujemy, bo ono i tak rozejdzie się w sałatce. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Sałatę myjemy i osuszamy (w specjalnej wirówce lub na papierowych ręcznikach kuchennych). Do sporej miski wkładamy najpierw sałatę, potem cukinię, następnie awokado i rzodkiewkę. Musztardę, sok z cytryny i oliwę mieszamy na sos: ja często używam do tego celu malutkiego słoiczka (np.: po koncentracie pomidorowym). Wlewam wszystko do słoiczka, mocno zakręcam i energicznie wstrząsam, aż do uzyskania jednolitego sosu o kremowej konsystencji (w ten sposób sok z oliwa emulgują i otrzymujemy aksamitny sos). Gotowym sosem polewamy warzywa, na wierzch posypujemy prażonymi pestki słonecznika i sezamu. Można zajadać!

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz
Proszę podaj swoje imię tutaj